Η ομόρρυθμη εταιρεία με το όνομα “ΜΗΛΑ ΔΟΜΟΚΟΥ” ιδρύθηκε το 2007 στο δημοτικό διαμέρισμα Καρυών Δομοκού. Πρόκειται για μια κατ’εξοχήν αγροτική περιοχή του Δήμου Δομοκού η οποία βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Όρθους μέσα σε ένα καταπράσινο μαγευτικό τοπίο.

Αφού εξέτασαν τα δεδομένα του μικροκλίματος και του εδάφους και αποκτώντας ιταλική τεχνογνωσία μέσω του επιστημονικού συνεργάτη κ.Παπαϊωάννου Κωνσταντίνου, πέντε νέοι άνθρωποι από τις Καρυές Δομοκού, δημιούργησαν στο ομώνυμο οροπέδιο ένα μηλεώνα 300 στρεμμάτων όπου αναπτύσσονται περίπου 100.000 μηλιές.

Η επιλογή του μήλου στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν κάτι παραπάνω από εύστοχη αφού ήδη από το 1947, στο πλαίσιο του Σχέδιου Μάρσαλ, οι Αμερικανοί είχαν αξιολογήσει τις εδαφικές και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες ως εξαιρετικά ευνοϊκές για μηλοκαλλιέργεια.

Στόχος και φιλοσοφία της επιχείρησης είναι η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε ένας πρωτοπόρος, για τα εληνικά δεδομένα, τρόπος φύτευσης. Αυτός της πυκνής φύτευσης (High Density Orchard – Spindle System).

Αναλυτικότερα, οι αποστάσεις μεταξύ των δέντρων είναι 80 εκατοστά και ο διάδρομος φτάνει τα 3 μέτρα. Μέσω αυτού του τρόπου καλλιέργειας η επιχείρηση εξασφαλίζει μεγαλύτερες αποδόσεις ανά επιφάνεια καλλιεργούμενης έκτασης και παράλληλα υψηλότερης ποιότητας προϊόν (μέγεθος, χρωματισμός, γευστικά χαρακτηριστικά).

Το οροπέδιο Δομοκού, σε υψόμετρο 500 μέτρων και με θερμοκρασιακές διαφορές της τάξης των 15-20°C, είναι ιδανικό για καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων.